icon-arrow-large-down icon-arrow-large-left icon-arrow-large-right icon-arrow-large-up icon-arrow-medium-down icon-arrow-medium-left icon-arrow-medium-right icon-arrow-medium-up icon-arrow-small-down icon-arrow-small-left icon-arrow-small-right icon-arrow-small-up icon-calendar icon-circle-arrow-down icon-circle-arrow-left icon-circle-arrow-right icon-circle-arrow-up icon-circle-bookmark icon-circle-play icon-circle-print icon-circle-share icon-clock icon-exit icon-exit-small icon-fullscreen icon-gallery icon-info icon-minus icon-mute icon-pause icon-pdf icon-play icon-plus icon-search icon-share icon-social-delicious icon-social-digg icon-social-facebook icon-social-google icon-social-google-plus icon-social-linkedin icon-social-mail-ru icon-social-myspace icon-social-pinterest icon-social-stumbleupon icon-social-twitter icon-social-vkontakte icon-social-weibo icon-social-xing icon-social-yahoo icon-social-youtube icon-sort icon-video icon-website icon-arrow-small-right-teaser

Als nieuw – Exolon® multi UV sinds 12 jaar in gebruik

Overtuigende modernisering in het Mannheimer Luisenpark

De weelderige tropische flora en fauna van Azië en Amerika maken de plantenkas in het Luisenpark in Mannheim sinds de  opening in 1958 tot een aantrekkelijk excursiedoel. 12 jaar geleden werd, met de vervanging van de talrijke glazen daken en gevels door de kwalitatief hoogwaardige Exolon®-platen van Covestro, een begin gemaakt met de in fases uitgevoerde renovatiewerkzaamheden.

In nauwe samenwerking met Thyssen Krupp Plastics GmbH, Mannheim, en de verwerker Rapp Stahl- und Metallbau zijn destijds in de plantenkas, polycarbonaatplaten zoals bijv. de driewandige kanaalplaten Exolon® multi UV 3X/25-25 of 3/16-16 no drop gemonteerd. De plantenkas biedt plaats aan vele soorten varens, cactussen, tropische planten en slangen. Deze moderniseringsmaatregelen waren opzienbarend, aangezien de meerwandige Exolon®-kanaalplaten toen al in een lengte van 11,80 meter konden worden verwerkt. Tot op de dag van vandaag overtuigen deze platen door hun onverwoestbaarheid en kwaliteit, ondanks de deels extreme omgevingsomstandigheden.

Opzienbarend project – zowel toen als vandaag

„Overigens was de manier van verwerking niet minder innovatief“, vult Gerhard Schrumpf, tegenwoordig verkoopchef bij Thyssen Krupp Plastics, aan. Hij blikt graag terug naar het begin van het project, waar hij toen een soort pionierswerk verrichte. Schrumpf stond tijdens de eerste renovatiefase bij het leggen van de 11,80 meter lange platen eveneens op het dak van het hoofdgebouw en hielp bij de verwerking van het materiaal. Tijdens de renovatie werd alleen het glas vervangen; de dragende constructie kon, kostenbesparend, voor de lichte Exolon® -platen gebruikt en in belangrijke mate behouden blijven. De dragende constructie is slechts aangevuld met een speciale thermoroede voor meerwandige kanaalplaten. Overtuigden de doorschijnende meerwandige kanaalplaten van Exolon® destijds behalve door hun lichtdoorlatendheid, vooral door het geringe gewicht, de probleemloze handling en de eenvoudige verwerkingsmogelijkheden, deze lijst kan vandaag de dag met nog een aantal voordelen worden aangevuld. De weersbestendige platen laten zelfs na 12 jaar nog geen enkele vergeling zien en bieden nog dezelfde uitstekende lichtdoorlatendheid als op de eerste dag. Zelfs de als uiterst agressief bekend staande vogeluitwerpselen, veroorzaakt door de vele in het Luisenpark nestelende ooievaars, heeft geen negatieve invloed op de lange levensduur van het materiaal. Aangezien de binnenkant van de platen is voorzien van een no-drop-coating, wordt het neerdruppelen van condens voorkomen en kan de zon zonder storende reflecties naar binnen schijnen. Bovendien onderscheidt Exolon® multi UV zich aantoonbaar door de uitstekende klimaateigenschappen – een voordeel dat vooral ten goede komt aan de in het slangenhuis levende koudbloedige reptielen. Deze dieren zijn n.l. niet in staat om hun lichaamswarmte door middel van hun stofwisseling op een constant niveau te houden en zijn dus aangewezen op de aanvoer van warmte van buitenaf. Exolon® multi UV zorgt voor deze gelijkmatige handhaving van de temperatuur. Plotselinge temperatuurdalingen, zoals die eerder bij glas voorkwamen, behoren daarmee tot het verleden. Een ander voordeel zijn de warmte-isolerende eigenschappen van het gebruikte materiaal, die niet alleen de in het verleden gebruikelijke verkoudheden bij slangen in de plantenkas voorkomen, maar tevens bijdragen aan een besparing op de dagelijks energiekosten.

Permanent uitgebreid en verbreed – het productenassortiment

Het assortiment Exolon®-platen voor het bedekken van daken en gevels is sinds de renovatie van de plantenkas in het Luisenpark in Mannheim permanent uitgebreid en stelt steeds hogere normen die later in de gehele bouwbranche in acht worden genomen. Onder het keurmerk i-LINE voert Covestro een breed productenprogramma, dat een ruime keuze aan extreem warmteisolerende platen voor een milieuverantwoorde bouw en modernisering biedt. De massieve-(GP), kanaal- (multi) en golf-(CS)platen van polycarbonaat worden in vele kleurvarianten alsmede transparant, doorschijnend en ondoorschijnend aangeboden. De stevige platen zijn in talrijke afmetingen, combinaties van eigenschappen en plaatstructuren verkrijgbaar. De uitstekende temperatuurbestendigheid (-100 °C tot max. +120 °C) maken het gebruik onder zowel tropische als arctische temperaturen mogelijk. Door hun geringe eigen gewicht is het mogelijk om de platen over grote oppervlakken te verleggen met vergelijkenderwijs filigraan dragende constructies. Bovendien kan het materiaal eenvoudig worden verwerkt – het kan worden gezaagd, geboord, gefreesd en overtuigt door de excellente koudbuigeigenschappen.